Wat is het verschil tussen antistatische- en ESD folie?

Antistatische folie is behandeld met een zogenaamd anti-staticum en is daardoor niet, of zeer beperkt statisch oplaadbaar. Antistatische folie vormt daardoor geen bron van statische elektriciteit en kan dus veilig worden ingezet op werkplekken met elektronisch gevoelige componenten. Bovendien trekt antistatisch folie bijvoorbeeld geen stof aan.
Let wel: Antistatische folie geeft geen bescherming tegen statische ontladingen.

ESD folie vormt wel  een beschermende barrière tegen (ontladingen van) statische elektriciteit en wordt aangeduid met ESD-shielding of ESD-veilig. De aanduiding ESD staat voor ElectroStatic Discharge oftewel elektrostatische ontlading.
Folie welke is voorzien van het ESD kenmerk is een geleidende- of dissipatieve folie welke een elektrische weerstand bezit. ESD folie beschikt over het vermogen om een elektrostatische lading, op een gecontroleerde manier, te transporteren en af te voeren naar de aarde. Daardoor is deze folie uitermate geschikt om een zogenaamde Kooi van Faraday te vormen en statisch gevoelige componenten te beschermen tegen zogenaamde “harde ontlading” van elektrostatisch geladen objecten.

0